Historie promenádních koncertů a Dětského léta v Lužánkách

10.05.2023 06:53

 

Před čtrnácti lety, právě v neděli 10.5.2009, se parkem Denisovy sady rozezněly líbivé melodie. Veřejná zeleň města Brna vsadila kartu na oblíbený a hojně navštěvovaný park Denisovy sady, aby zde obnovila tradici nedělních promenádních koncertů. Již při prvních melodiích se začali návštěvníci parku zvědavě zastavovat a přihlížet hudební produkci. Park Františkov, dnešní Denisovy sady, byl založen roku 1818 a od té doby, přestože prošel spoustou proměn, patří mezi místa, na která lidé pravidelně míří za svými procházkami, a kde hledají místa k odpočinku. Obvyklá dvacítka žánrově rozmanitých hudebních vystoupení si velmi rychle našla své stálé příznivce. Koncerty probíhaly každou neděli od května do konce září. V květnu otevíralo sezonu Kloboukové vítání jara, hudební produkce protkaná přehlídkami dobových kloboukových modelů, soutěží pro děti a soutěží o nejlepší klobouk. Akce podporovala ženy s onemocněním prsu. V září byly promenádní koncerty  zakončeny Kloboukovým loučením s létem. Část koncertů se konala i v nově zrekonstruované Místodržitelské zahradě. Po několika sezonách byly promenádní koncerty přesunuty do největšího a nejnavštěvovanějšího brněnského parku Lužánky

Místní party stan se stal místem pro milovníky nedělních koncertů. Lužánky hojně navštěvovaným parkem ve všech ročních obdobích, v létě především. Poslechnout si pěkné melodie přicházeli lidé za každého počasí. Místo je chráněné před deštěm i neodbytnými slunečními paprsky. Svůj oblíbený hudební žánr si našel opravdu každý, vybírat se dalo mezi dechovkou, cimbálem, folkem, džezem, swingem i rockem. V posledních dvou letech bylo do programu zařazeno rovněž literární pohlazení. I pro letošní sezonu byla vytvořena pestrá nabídka hudebních produkcí. Letošní Svátek matek, v neděli 14.5.2023,  oslaví příchozí s hudební skupinou Baobab. Pro děti budou připraveny dílničky. Program bude probíhat od 14 do 17 hodin. Následující koncerty budou vždy od 15 do 16 hodin. Vstup je zdarma a vystoupení se koná za každého počasí. Veřejná zeleň srdečně zve nejen skalní příznivce promenádních koncertů, kterých je za 13 proběhnuvších sezon opravdu hodně, ale i všechny, kteří si chtějí nedělní odpoledne zpříjemnit pěknou hudbou.

Letošní sezona je taktéž 14 sezonou, po kterou bude probíhat Dětské léto v Lužánkách. Akce pro děti probíhají vždy dvakrát za týden. Stejně jako každý rok, tak i letos bude pro děti připraven pestrý program. Děti se mohou těšit na divadlo, zábavná odpoledne, malování na obličej. Nenechte si ujít možnost pohodově prožít letní odpoledne.

 

Zpět

Kontakt

Veřejná zeleň města Brna, příspěvková organizace
Kounicova 1013/16a
602 00 Brno

+420 542 422 641

ZŘIZOVATEL

Statutární město Brno
Magistrát města Brna
Dominikánské nám.1
601 67 Brno

 

Jsme držitelé certifikátů:

ISO 14 001 : 2016

ISO 45 001 : 2018

ISO   9 001 : 2016

© Copyright by VZMB 2019-2024

Vytvořeno službou Webnode